Sfântul Maslu la Clubul de nevăzători din Drobeta Turnu-Severin
Într-o lume marcată de boală şi suferinţă Biserica este chemată să-şi manifeste puterea tămăduitoare sacramentală, împărtăşită ei prin Duhul Sfânt de Hristos-Domnul, Vindecătorul sufletelor şi al trupurilor, spre alinarea suferinţelor trupeşti şi sufleteşti ale oamenilor bolnavi.
Taina Sfântului Maslu pentru vindecarea bolnavilor îşi are izvorul în lucrarea de vindecare a bolnavilor săvârşită de Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos
şi încredinţată Bisericii prin Sfinţii Săi Apostoli, după cum ne arată Epistola Sfântului Apostol Iacov: „De este cineva bolnav, să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi-l va ridica Domnul, iar de va fi făcut păcate, se vor ierta lui” (Iacov 5, 15). Ca urmare a rugăciunii preoţilor Bisericii, în Taina Sfântului Maslu se împărtăşeşte credinciosului bolnav harul vindecării sufletului de păcate şi a bolii trupului prin ungerea cu untdelemn sfinţit. Această Sfântă Taină este, însă, şi una a întâlnirii, a empatiei, a comuniunii. La ea participă, în mod obişnuit,, mai mulţi preoţi şi sunt chemaţi şi alţi credincioşi ca să se roage pentru cei bolnavi. Prin ea se împărtăşeşte, aşadar, şi bucuria de a fi împreună, de a ne susţine şi a ne întări unii pe alţii, de a ne ruga unii pentru alţii.şi încredinţată Bisericii prin Sfinţii Săi Apostoli, după cum ne arată Epistola Sfântului Apostol Iacov: „De este cineva bolnav, să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi-l va ridica Domnul, iar de va fi făcut păcate, se vor ierta lui” (Iacov 5, 15). Ca urmare a rugăciunii preoţilor Bisericii, în Taina Sfântului Maslu se împărtăşeşte credinciosului bolnav harul vindecării sufletului de păcate şi a bolii trupului prin ungerea cu untdelemn sfinţit. Această Sfântă Taină este, însă, şi una a întâlnirii, a empatiei, a comuniunii. La ea participă, în mod obişnuit,, mai mulţi preoţi şi sunt chemaţi şi alţi credincioşi ca să se roage pentru cei bolnavi. Prin ea se împărtăşeşte, aşadar, şi bucuria de a fi împreună, de a ne susţine şi a ne întări unii pe alţii, de a ne ruga unii pentru alţii.
O astfel de bucurie au avut, cu puţine zile înainte de Florii, şi nevăzătorii din Drobeta Turnu-Severin, prin participarea lor la această Sfântă Taină. Sfânta Taină a Maslului a fost săvârşită pe data de 4 aprilie, chiar la Clubul de nevăzători, de către părintele Daniel Săvescu, părintele Nicolae Oproiu , părintele George Radu Trăilescu, părintele Vasile Ghinea şi părintele Ioan Văcariu.
Cuvântul de învăţătură, ţinut la sfârşitul Slujbei, a fost rostit de părintele Vasile Ghinea. Prin el, părintele a tâlcuit prima pericopă evanghelică cittită în cadrul Slujbei Sfântului Maslui, a Samarineanului Milostiv (Luca, capitolul 10, versetele 25-37). Omul căzut între tâlhari reprezină umanitatea căzută toţi urmaţii lui Adam care au trăit după căderea acestuia. Preotul şi Levitul care trec pe lângă cel căzut şi rănit de tâlhari reprezintă Legea cea Veche care, deşi i-a ajutat pe oameni să se menţină la un oarecare sdadiu moral, ba chiar a fost un ”pedagog spre Hristos” cum spune Sf. Apostol Pavel, a fost incapabil să-l vindece ontologic, deplin pe om, să-l mântuiască. Samarineanul cel Milostiv este Domnul Dumnezeul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos Care, prin Jertfa Sa răscumpărătoare şi tămăduitoare prin întreaga Sa operă de mântuire, vindecă ontologic firea omenească; El îl ia pe om şi îl duce în casa de oaspeţi, care este Biserica Sa, Trupul Său mistic. Toţi suntem chemaţi să ne găsim odihna, vindecarea şi împlinirea în Sfânta Biserică.
Întâlnirea de la Clubul de Nevăzători din Drobeta Turnu-Severin, a avut loc într-o atmosferă de bucurie, de linişte şi de pace.