Prezentare
Acest site le este dedicat persoanelor cu deficienţe de vedere, dar nu numai. Ea reprezintă, de fapt, un rod al colaborării de mai mulţi ani dintre Asociaţia Filantropia, aflată sub patronajul Episcopiei Severinului şi Strehaiei şi Clubul de Nevăzători din Turnu-Severin, aparţinând Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Subfiliala Dolj Mehedinţi. Această colaborare a început la puţin timp de la înfiinţarea Episcopiei noastre, în 2004.
Ea s-a concretizat prin întâlniri periodice, în cadrul cărora se ţineau cuvinte de învăţătură pe diverse teme duhovniceşti de către un preot, prin săvârşirea unor slujbe religioase chiar în incinta Clubului, cum ar fi Sfeştania şi Sf. Maslu, precum şi prin alte câteva activităţi colaterale, menite să creeze o atmosferă duhovnicească.
În anul 2009, Asociaţia Filantropia, a iniţiat un proiect cu o durată de 6 luni, finanţat de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti. Prin el, s-a înfiinţat Centrul de Informare Didim Cel Orb, care are ca mijloc de informare şi comunicare şi site-ul acesta. Astfel, Clubul a fost dotat cu un calculator (care a fost conectat la internet), pe care au fost instalate un cititor de ecran şi o sinteză vocală românească, un program de mărire, necesar celor cu rest de vedere, precum şi o imprimantă braille. De asemenea, au fost organizate, prin intermediul aceluiaşi proiect, câteva cursuri de iniţiere a celor doritori să păşească în lumea calculatorului.
Numele de „Didim Cel Orb”, dat noului centru, vine chiar de la Didim Cel Orb, aşa cum este el cunoscut în literatura creştină. El a fost o mare personalitate, ultimul conducător al Şcolii Catehetice din Alexandria. El s-a născut la Alexandria. Data naşterii sale poate fi plasată între 313 si 315. De la vârsta de 4 ani, a rămas fără vedere, ceea ce l-a împiedicat să înveţe chiar alfabetul, însă nu şi să îşi strângă o vastă cultură. El poseda, pe lângă teologie, şi filosofia, geometria, aritmetica şi astronomia aşa cum ne spune Rufin, un elev al său. A murit în vârstă de 85 de ani - pe la 398. A avut ucenici pe Rufin şi Fericitul Ieronim.
Dacă pentru mulţi oameni, mai ales pentru unii tineri, calculatorul poate deveni o distracţie, pentru persoanele cu deficientă de vedere el chiar este folositor. Cu ajutorul diverselor sinteze vocale, ei pot folosi calculatorul pentru a scrie, pentru a citi cărţi în format electronic sau audio, pentru a face editare audio şi chiar pentru a naviga pe internet
Aşa cum am arătat mai sus, pagina aceasta are menirea de a prezenta persoanelor cu deficientă de vedere spiritualitatea ortodoxă, făcându-le cât mai accesibilă informaţia prin arhitectura mai simplă a paginii, prin prezenta unor linkuri care să conţină şi informaţie audio şi, sperăm în viitor, prin crearea unei biblioteci cu carte duhovnicească, în format audio şi electronic.
De asemenea, un alt scop al paginii de faţă este acela de a face cunoscute anumite activităţi din plan duhovnicesc, cultural şi social ale celor cu deficienţă de vedere, prezentându-i pe aceştia ca persoane cu talantul şi talentul lor, gata să dăruiască şi ei celorlalţi, să participe, prin darul lor, alături de ceilalţi, la lucrarea Trupului Viu al Domnului nostru Iisus Hristos care este Biserica Sa.