Asociația Filantropia Severin a lansat un site destinat persoanelor cu deficienţă de vedere
La sediul Asociației Filantropia Severin din Drobeta Turnu Severin a avut loc miercuri, 15 octombrie 2014, dată în care se marchează și Ziua internațională a nevăzătorilor, evenimentul de lansare a unui site specializat și a unei biblioteci asistive destinate persoanelor cu deficiențe de vedere.
Site-ul specializat și biblioteca asistivă destinate persoanelor cu deficiență de vedere sunt realizate în cadrul proiectului FERESTRE DESCHISE SPRE COMUNITATE, proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 69.724 euro.
Acest proiect este realizat de Asociația Filantropia Severin în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România și se desfășoară în perioada 1 mai 2014 – 30 aprilie 2015.
În debutul conferinţei de presă a vorbit părintele George Daniel Achim, preşedintele Consiliului director al Asociaţiei Filantropia Severin. Domnia sa a oferit informaţii generale despre proiect, arătând impactul pozitiv asupra comunităţii nevăzătorilor.
Vicepreședintele Asociației Nevăzătorilor, Filiala Dolj-Mehedinți, dl. Mitică Tiucșan a făcut o scurtă trecere în revistă asupra activității Asociației Nevăzătorilor, a colaborării cu Asociația Filantropia Severin și a Zilei bastonului alb.
Preotul nevăzător George Radu Trăilescu, a arătat că proiectul este mai mult decât binevenit pentru persoanele cu dedicienţă de vedere : "Proiectul se doreşte a fi o veritabila fereastră a nevăzătorilor spre lumea exterioară. Biblioteca asistivă va avea două nivele: cărţile tipărite în Braille şi cele în format audiobook, care vor fi înregistrate inclusiv de voluntarii care vor lua parte la desfăşurarea proiectului. Astăzi prezentăm şi câteva publicaţii care reprezintă o continuitate pentru Centrul informaţional al persoanelor cu deficienţă de vedere, Didim cel Orb. De asemenea, distribuim în Braille Acatistul și Paraclisul Sfintei Cuvioase Paraschiva şi ultimele trei numere ale revistei Raze de Lumină, care conţine diverse teme culturale, medicale, religioase. Publicaţiile noastre vor ajuta nu numai nevăzătorii din Mehedinţi, ci şi pe cei din întreaga ţară. Deja foarte multe persoane cu deficienţă de vedere primesc materialele imprimate la Centrul Didim cel Orb. Pe viitor, ne dorim să imprimăm pentru nevăzători şi alte cărţi. Le mulţumim tuturor acelora care au făcut posibilă această lărgire a orizontului nostru, destul de limitat în prezent".
În încheierea evenimentului, câţiva elevi de la Şcoala Generală "Alice Voinescu" au susţinut un scurt program artistic.
Site-ul www.fedesc.ro, destinat persoanelor cu deficiențe de vedere conține o bibliotecă online, catalogul bibliotecii asistive, help-desk pentru consiliere juridică și socială, lecții Braille, elemente de ergoterapie, știri și o propunere de voluntariat la distanță.
Biblioteca asistivă conține cărți în limbaj Braille, cărți audio și cărți în format document citite cu sinteza vocală.
Luna viitoare va fi deschisă şi o unitate de lucru protejată, prima din județul Mehedinți, prin care se va da posibilitatea pesoanelor nevăzătoare să lucreze şi să obţină, astfel, un venit.